Træthedssyndromer kan opstå af mange forskellige årsager, men i sidste ende udløses trætheden især af inaktiveringen af enzymet Pyruvat Dehydrogenase (forkortet PD), -et enzym i mitokondriet, der er en nødvendighed for at generere maksimal forbrænding og høste mest mulig energi.

PD-inaktiveringen sker på 3 måder:

 1. Der mangler NAD+, som er en ‘speeder’ ift. PD-aktivering
 2. Der er for meget PDH-kinase, et enzym der inaktiverer PD (en bremse)
 3. Der er for meget SIRT4, et mitokondrie-enzym, der også inaktiverer PD (en bremse)

Med andre ord, der er alt for meget bremse (PDH-kinase og SIRT4) og for lidt speeder (NAD+).
Tag dig ikke af de lidt tekniske enzymbetegnelser, og slet ikke hvis du har træthedssyndrom imens du læser opslaget. Det vigtige er, hvad du kan gøre ved det.

Du skal have fat i et B-kompleks, ekstra mængder af B3-vitamin (i form af niacinamid) og mineralet bor. Start med at skaffe et ordentligt B-vitamin kompleks med alle B-vitaminerne i. Dette er fordi Thiamin, dvs B1-vitamin er en effektiv hæmmer af bremserne PDH-kinase og SIRT4.
Til gengæld er Niacinamid, dvs B3-vitamin det bedste til at øge NAD+, der er en speeder ift PD-aktivering.

Men som altid med B-vitaminer, skal du ikke tage dem enkeltvist, de skal tages i form af et optimalt B-kompleks, der indeholder B1, B2, B3, B5, B6, B9 og B12 i den rette indbyrdes mængde.
Sidstnævnte er væsentligt, idet B-vitaminernes virkninger er indbyrdes afhængige.

Dvs det er væsentligt at få tilført det rette B-kompleks med tilstrækkelige (hverken for høje eller for lave) mængder af alle B’erne, og hvor der samtidigt er en rundhåndet mængde B1-B3. Et eksempel herpå er Livols B-vitamin. Har du haft træthedssyndrom i lang tid (mere end et par uger), bør du tage både det rette B-kompleks og ekstra niacinamid/B3.

Vælger du de nævnte B-vitaminkomplekser tages typisk 4 stk dagligt (2 morgen og 2 aften) sammen med mindst 1000-3000 mg ekstra niacinamid/B3 (NB: sørg for at du ikke køber andre versioner af B3-vitamin (fx. niacin), da niacin ikke virker som ønsket).

Oveni B-vitaminerne, så er der hjælp at hente fra mineralet bor (i form at ‘triple bor kompleks’), som også -og på en anden facon end B-vitaminerne- øger produktionen og aktiviteten af NAD+. Samtidigt modvirker bor den mælkesyre (laktat), som har ophobet sig i muskler og hjertet.
Oveni dette booster bor koncentrationen af mitokondrielle antioxidanter og enzymer (superoxid-dismutase, catalase, og glutathion-peroxidase) og tilhørende mineraler, som er med til at drive mitokondriernes maskineri -og dvs i sidste ende genskabe din energi.

Ved at tilføje 6-9 mg triple bor kompleks til dit B-vitamintilskud, får du således sat turbo på, ud over at der også ændres på konsekvenserne ved træthedsyndrom: Forhøjet mælkesyre og forsuring af kroppen (acidose).

Men husk at du skal tage både B-vitamin og bor på en bund af visse basale elementer/sporstoffer, såsom en hensigtsmæssig multivitamin (skal indeholde 12 vitaminer og 10 mineraler), zink-tilskud (vælg zink-citrat på tabletform, ikke på kapselform), C-vitamin i depotform, og omega-3 (uden omega-6).

Og hvis du er kødspiser, så nyd godt af de retter, der er rige på alle de mitokondrielle aminosyrer i optimerede indbyrdes mængder og dvs lammekød, and, fasan, hare og indmad.
Dvs spis ligesom Dr. Snubbi – ordentlige kødkilder, hjernemad og kosttilskud.

Hvis du vil have ultraspecifik viden om valg af vitaminpiller/kosttilskud, så besøg medlemsklubben på https://imi.easyme.dk/

Indlæggets formål er alene vidensdeling baseret på disse kilder:

Et svar til “Væk med træthed”

 1. Hej 🤗
  Har med stor intresse læst om VÆK MED TRÆTHEDEN.
  Min nevø har fået stor glæde af jeres hjælp pga hans teenager hovedepine 👌🏻
  Men syntes det er uoverskueligt hvilken vitaminer jeg må have købt.
  Er 1 B KOMPLEKS nok ? Tænker alt det andet også må til ?
  Jeg har trætheden pga længerevarende sygdom med bækkenløsning og megen brug af morfin desværre. Morfinen er jeg STOPPET med for længe siden. ( år tilbage) men TRÆTHEDEN inde haler mig indenom HVER dag.
  Håber at høre fra jer 🤗mvh Heidi

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *