B-vitaminernes vigtigste rolle er at sikre dannelsen af energi. Ideelt set, vil alt hvad du spiser blive omdannet til energi – takket være B-vitaminernes fælles indsats.
Hvis du mangler blot ét af dem, vil du ikke kunne danne energi nok. Det er derfor ikke så mærkeligt, at B-vitaminmangel hurtigt udløser træthed, overvægt og manglende motivation.

Alligevel forbinder få vitaminmangel med overvægt, idet fedme traditionelt ses som en tilstand af overernæring. Men det er det ikke nødvendigvis, for forskning viser at fedme ledsages af B-vitaminmangel, særligt udtalt for B1 (Thiamin).

B1 har en hovedrolle i hjernens forbrænding og i dannelsen af bioaktive molekyler og signalstoffer såsom serotonin, acetylkolin, noradrenalin og dopamin.
Det blev klart allerede i 1943, da forskere ødelagde B1-vitamin hos en gruppe mennesker, som dernæst udviklede udmattelse og depression efterfulgt af kroniske smerter, mentale forstyrrelser, nedsat forbrænding og fedme.
Symptomerne forsvandt da man efter forsøgsperioden gav staklerne B1/Thiamin.

Umiddelbart er forsøgets setup uetisk, men det bliver ikke mindre uetisk, hvis vi undlader at bruge dets konklusioner. Siden hen er forsøget fra 1943 gentaget under andre betingelser, og konklusionen er ret klar: B1-mangel udpiner cellernes forbrænding og energiniveau, og på sigt får det store konsekvenser.

Det selvsamme er forklaringen på, hvorfor aktuel forskning har påvist, at fedme og lavt stofskifte hænger sammen med B1-mangel.
Dermed er fedme ikke nødvendigvis et spørgsmål om overernæring. Selvom man får for mange kalorier og deller på kroppen, kan man sagtens få for få mikronutrienter og vitaminer.

Det betyder, at hvis du slås med overvægt eller lavt stofskifte, kan det være at du benytter de forkerte våben, i hvert fald hvis du forsøger at sulte dig tyndere.

Men tro nu ikke, at det er nok med et B1-tilskud, for det er det naturligvis ikke, -løsningen er et komplet B-kompleks, der indtages sammen med et kvalificeret zinktilskud og en korrekt multivitaminpille.

Opslagets formål er alene vidensdeling baseret på de nedenstående videnskabelige artikler: