Over halvdelen af voksne danskere rammes af hjertekarsygdom, forhøjet blodtryk og/eller forhøjet kolesterol. Mange får udskrevet medicin med bivirkninger – og især kolesterolsænkende lægemidler udskrives, på trods af de næsten ingen effekt har.

Men vidste du, at du kan sænke dit blodtryk og kolesterol med mindre krasbørstige og mere velsmagende midler end medicin, -såsom med en særlig bærjuice (moste bær), som drikkes dagligt? Dét viser forskningsstudier, hvor personer med forhøjet kolesterol og forhøjet blodtryk fik enten brombær eller placebo i 8 uger – med henblik på at undersøge bærrenes effekt på kredsløb og risikofaktorer for hjertesygdom.
Brombær-gruppen fik en daglig dosis på 300 ml moste eller pressede brombær (intet blev smidt ud). Placebo-gruppen fik ingen bær.Brombær blev valgt fordi de er rige på flavonoider og især anthocyaniner, hvormed de minder om blåbær, hindbær m.fl. bær.På trods af der kun deltog personer med kraftigt forhøjet blodtryk, faldt deres tryk signifikant i brombær-gruppen efter de 8 ugers indtagelse. Desuden sænkedes det samlede kolesteroltal og mest interessant: Der skete en bedring i HDL, dvs det gavnlige kolesterol (som helst skal ligge relativt højt).
Og nok så vigtigt: Effekten af bær er lige så god som effekten af lægemidlet lovastatin, der er et typisk anvendt statin mod hyperkolesterolæmi.

I et efterfølgende studie blev brombærrene udskiftet med kirsebær givet i 12 uger. Og så skete der noget endnu mere interessant.Deltagerne fik et markant blodtryksfald, der var signifikant større end brombær-effekten.
Det betyder ikke at kirsebær er langt bedre end brombær, idet forskellen kan tilskrives at kirsebær-mosten blev givet i 12 uger, mens brombær-mosten kun blev givet i 8 uger.
Den daglige dosis var identisk: 300 ml, uanset kropsvægt.Fra undersøgelserne står det også klart, at de 300 ml skal drikkes på én gang for at få den store effekt, idet en sådan hurtig indtagelse er nødvendig for at få en akut, stor stigning i blodets anthocyanin-koncentration, som er dét der udløser effekten.

Hvis du derimod går og sjat-sipper til glasset hen over en hel dag, bliver blodets stigning for lille til at få effekten. Dvs for alle der ønsker at sænke sit blodtryk eller kolesteroltal, -ja der er det faktisk helt OK at lægge hovedet bagover og bunde et glas kirsebærjuice dagligt. Og Dr. Snubbi har en væsentlig tilføjelse: Skaf en kirsebærjuice uden tilsat sukker. – Fx. den fra Gikisa, der er sukkerfri og alene bestående af kirsebær fra Stevns.

Indlæggets formål er alene vidensdeling baseret på disse videnskabelige artikler: