Tomater indeholder lycopen, der er et naturligt rødt pigment, der farvegiver alle de røde afgrøder inkl. tomater, vandmelon, rød grapefrugt, rød peberfrugt etc.
Lycopen er også et potent antioxidant, der er dobbelt så effektivt til at fjerne frie radikaler som f.eks. beta-caroten og ca 10 x mere effektivt end mange andre antioxidanter.
Af samme grund sælges der flere og flere kosttilskud med lycopen, men det er en misforståelse, for lycopens virkninger opstår, når du spiser de røde afgrøder, ikke når det indgår i en pille (eller næsten ikke).
Forklaringen er, at alle de andre phytonutrienter i afgrøderne (fx i en tomat) også deltager for at lycopens virkning kommer til sin ret. En pille med lycopen mangler resten af tomaten –og dermed får du kun en ganske lille (og dyr) effekt ift. hvis du spiser den ægte (føde)vare – et princip der gælder generelt for nutraceuticals.

Vælger du at spise tomater, får du til gengæld en bonus, der kan mærkes, især hvis du opvarmer tomaterne fremfor at sluge dem rå, idet varme frigør lycopen.

Er det værd at spise? Ja, især hvis du har metabolisk syndrom, som er en ganske udbredt livsstilssygdom med 3 ud af følgende 5 tilstande: Overvægt, forhøjet blodtryk, forhøjet triglycerid, øget kolesterol og/eller nedsat følsomhed for insulin. Mange går rundt med metabolisk syndrom i årevis, inden de udvikler symptomer eller følgevirkninger såsom type-2-diabetes eller blodpropper.
Problemet er stort, og det er endnu større hvis du eksempelvis har fået psykofarmaka, som i sig selv øger risikoen for metabolisk syndrom.

Og det er her lycopen kommer ind i billedet, idet forskning viser, at jo mere du spiser af de røde fødevarer, jo længere tid lever du, uanset om du har metabolisk syndrom.
Det er ret interessant, fordi metabolisk syndrom medfører en øget risiko for tidlig død, og dvs du kan tage noget af kontrollen tilbage, alt efter hvordan du spiser, -eller alt efter hvor meget du spiser fra det røde menukort.

Effekten af lycopen er signifikant og til stede, uanset hvad du ellers foretager dig eller har af risikofaktorer.
Og opvarmet tomat inkluderer jo både tomatsovs, ketchup (sukkerfri), tomatsuppe og tomatjuice, så alle kan være med. –Selv den kræsne Dr.

Snubbi spiser lidt tomat dagligt (hvis altså tomaten har ligget under en lammekølle i ovnen)…….

Indlæggets formål er alene vidensdeling baseret på disse videnskabelige artikler: