Går du nogen gange død i broccoli? Så skal du bare spørge dig selv, om du vil holde hjernen skarp uanset alder. Er svaret ja, så gnask videre. Broccoli indeholder et batteri af antiaging-molekyler, ikke mindst sulforafan, der har usædvanlige effekter på både hjerne og immunsystem.
Og broccoli nøjes ikke med at modvirke kroniske sygdomme og cancer, -som om dét ikke var nok, – for broccoli er også ét af de mest potente antiaging-midler.
Broccolis store indhold af isothiocyanater –herunder ’kongemolekylet’ blandt isothiocyanater: sulforafan regulerer en kernefaktor, kaldet Nrf2, der sikrer ungdommens kendetegn (regeneration) og evnen til at rydde op i cellernes indre miljø.
Nrf2 kontrollerer DNA-reparation ift cellernes evne til at forny sine byggestene og organeller. Uden Nrf2-aktivitet, kan cellerne ikke fjerne gamle, udtjente organeller (ved en proces kaldet ’autofagi’), hvorfor der ophobes ubrugelige reservedele (degeneration). Før eller siden skaber det funktionsdefekter såsom nedsat hukommelse og langsommere opfattelsesevne, -dvs klassiske symptomer på degeneration i hjernens celler.
Men fortvivl ej, for ved at spise broccoli dagligt, kan du sende cellerne og ikke mindst Nrf2 ud på en tidsrejse – tilbage til ungdommens vilde vover.
Blot ved at indtage 60 gram rå broccoli dagligt øges cellernes Nrf2-aktivitet med intet mindre end 80 gange! – Og det forklarer, hvorfor broccoli-gnaskere er biologisk yngre end dem, der afskyr planten. Den bedste metode til at undersøge en fødevares antiaging-effekt er at teste den ved progeria, en genetisk og alvorlig (dødelig) tilstand, der fremskynder aldringen med raketfart. En 12-årig med progeria ligner således en 80-årig, der har taget børnetøj på…..
Hidtil har intet virket ved progeria, og derfor er det sensationelt, at forskning har påvist, at broccoli kan omvende en række processer i progeria-ramtes celler. Som det hidtil eneste middel, kan broccoli genskabe deres evne til ’autofagi’, -en evne der ellers er gået tabt, hvorfor aldringsprocessen løber løbsk.
Og hvis noget kan ændre på progeria, så er det ingen overraskelse, at det også kan hjælpe alle os andre. I hvert fald de af os, der dagligt indtager mindst 60 g rå broccoli (både stilk og blomst), idet dens batteri af isothiocyanater inkl. sulforafan øger alle de processer, der kendetegner biologisk ungdommelighed – bl.a. autofagi, reparation og regeneration.
MEN husk, at broccoli helst skal spises rå, idet opvarmning og nedfrysning ødelægger dét enzym (myrosinase), som katalyserer dannelsen af sulforafan.
Og selvom Dr. Snubbi ikke er fan af rå broccoli, så glider der en smule ned i ny og næ… Godt gemt inde i en lammekølle.
Indlæggets formål er alene vidensdeling baseret på disse videnskabelige artikler: