Mange danskere går rundt med forhøjet niveau af fedtstoffet triglycerid i blodet, og det er et stort problem, da forhøjet triglycerid drastisk øger risikoen for hjertekarsygdomme og betændelse i bugspytkirtlen (pankreatitis).

Triglycerid stammer ikke mindst fra kosten, idet fedtet i din mad hovedsageligt er triglycerider. Men triglycerid i blodet stiger også ved lavt stofskifte og diabetes, eller hvis du får for meget alkohol eller er arveligt disponeret. Uanset hvad, så stiger triglycerid også med alderen, og det er én af grundene til, at sygdomme også stiger med alderen.

Men hvad stiller du op, hvis du er en af de mange, der får målt forhøjet triglycerid i blodet?Udover at det er en supergod idé at give din kostplan et servicetjek, så kan du med fordel bruge hesperidin, der findes i citrus og fås som kosttilskud.

Nyere forskning har vist, at et dagligt tilskud med 1000 mg hesperidin sænker blodets triglycerid ganske effektivt.
En gruppe på 49 personer med forhøjet triglycerid fik enten hesperidin eller placebo i 12 uger. Hesperidin-gruppen fik et signifikant fald i triglycerid og desuden fik de reduceret deres taljemål og faste-blodsukker (se figur). Hesperidin havde desuden en gunstig effekt på HDL-kolesterol.

Mekanismen for hesperidins virkninger på fedtforbrændingen omfatter PPAR (Peroxisome-Proliferator-Activeret Receptor) og HMG-CoA reduktase (3-hydroxy-3-methylglutaryl coenzyme A reduktase), der begge er centrale for omsætningen af fedtsyrer i vores celler.Effekten på blodsukkeret tilskrives at hesperidin øger insulinfølsomheden og cellernes sukkerforbrænding (glykolyse), omend den sukkerforbrændende effekt er mindre end effekten af kosttilskuddet berberin.

Andre forsøg har udvidet konceptet og vist, at hesperidin-effekten kan øges endnu mere, hvis du tilføjer hørfrø og/eller fiskeolie.Fiskeolien er nem nok. Køb et rent omega-3-tilskud i supermarkedet.Hørfrøene skal være i en mængde på 30 gram malede/knuste hørfrø dagligt, og det er tilladt at overhælde de malede/knuste hørfrø med kogende vand, så det bliver til grød inden indtagelsen.

Men du kan også bare starte med hesperidin, der fås som kosttilskud – og planen er ligetil, hvis du er en af de mange, som går rundt med forhøjet triglycerid.

Og Dr. Snubbi – ja han har heldigvis ingen problemer med triglycerid, han har til gengæld et lille problem med mudder i pelsen…..

Indlæggets formål er alene vidensdeling baseret på disse videnskabelige artikler: